header-2

Bolile ereditare: cum le poti preveni si trata printr-o asigurare de sanatate

Sanatatea este unul dintre cele mai delicate aspecte ale vietii noastre si fiecare suntem responsabili sa avem grija de corpul pe care l-am primit de la natura. Unii oameni neglijeaza complet acest aspect, altii il trateaza cu superficialitate la orice varsta.

Este important sa ne cunoastem cat mai bine corpul, sa fim constienti de riscurile la care il supunem si ce boli ereditare am putea mosteni de la parintii nostri. De asemenea, este esential sa stim unde sa apelam daca ne imbolnavim, la ce tip de servicii medicale am avea acces si cum anume ne putem oferi sprijin cand suntem sanatosi, pentru momentele in care vom fi vulnerabili.

Bolile ereditare sunt afectiuni care se transmit din generatie in generatie, mostenite de la predecesorii nostri si care sunt determinate de una sau mai multe mutatii din sistemul genetic. Exista boli ale caror simptome le putem controla, altele in schimb se pot declansa rapid si ”din senin”, dintr-o combinatie de factori externi si interni.

Ce boli ale romanilor pot fi ereditare?

Specialistii de la National Human Genome Research institute au creat o lista cu cele mai importante afectiuni ereditare. Printre afectiunile din aceasta lista, cele mai prezente in randul romanilor sunt:
 1. Cancerul de san, colon si piele
  Cancerul este o boala care se manifesta printr-o crestere anormala ale unor celule in anumite parti ale corpului. Exista aproximativ 200 de tipuri de cancer, iar principalii factori de risc sunt:

  - genetica
  - expunerea la substante toxice, radiatii
  - agentii patogeni

  Centrul National de statistica a anuntat ca in 2018 s-au inregistrat 55.596 cazuri noi de cancer in Romania, totalul bolnavilor fiind de 488.824.

 2. Bolile cardiovasculare si hipertensiunea
  Bolile de inima cauzeaza peste 60% din decese in Romania, potrivit societatii Romane de Cardiologie. tipurile de boli sunt cardiomiopatia, vasculare, cardiace ischemice, cardiace hipertensive sau inflamatorii. se estimeaza ca 4,7% din cetatenii romani de peste 35 de ani sufera de insuficienta cardiaca.
 3. Diabetul
  Diabetul este o boala cronica prezenta la pacienti pentru tot restul vietii, din momentul debutului. Peste 800.000 de romani sufera de diabet, iar numarul de copii afectati este in crestere (in prezent sunt aproximativ 3440 de copii cu diabet zaharat de tip 1).
 4. Obezitatea

  Obezitatea poate fi un factor declansator pentru cancer, bolile de inima sau hipertensiune. Cercetarile de piata atesta ca 33% din romani sunt supraponderali, iar 15% sunt obezi. tratamentul acesteia se face pe termen lung si necesita o dieta controlata in mod constant.

  Click me

Cine te poate sustine daca te imbolnavesti?

Chiar daca esti sanatos, la orice varsta exista riscul declansarii subite a diverse boli.

De aceea este bine sa previi din timp sau sa tratezi constiincios atunci cand este nevoie. O asigurare de sanatate iti poate oferi confortul psihologic si faciliteaza tratamentul in cazul oricaror boli ereditare sau de alt tip.

Daca de exemplu esti diagnosticat cu cancer, o asigurare iti poate acoperi cheltuielile cu serviciile medicale chiar de la primul diagnostic. Este vorba despre consultatii, tratament, interventii chirurgicale, recuperare medicala, chiar si spitalizare.

Daca ai nevoie de spitalizare pentru diverse tipuri de interventii sau in caz de accidente, o asigurare de sanatate iti ofera acces la o multitudine de clinici, protectie financiara si siguranta. O asigurare de sanatate te ajuta sa te insanatosesti mai repede, iar tu stii ca cineva este alaturi de tine in momentele neprevazute, de vulnerabilitate fizica si psihica.

E bine sa ai alaturi oameni puternici, cand tu esti vulnerabil.  

Afla mai multe despre asigurarile de sanatate Signal Iduna

Categorii: boli ereditare